Koken met seizoensgroenten, Kookinspiratie, Voeding

Koken met seizoensgroenten: smoothie bowl met rode biet

seizoensgroenten-header-rodebiet

Voldoende groente en fruit eten is goed voor je gezondheid. Naast dat ik gezonde voeding belangrijk vind ben ik ook steeds meer bezig met wat goed is voor het milieu. Niet alleen goed voor mijn eigen lichaam zorgen, maar ook voor de Aarde. Zo probeer ik steeds minder voedsel te verspillen, probeer ik veel minder plastic te gebruiken en gebruik ik veel plantaardige producten.

Het eten van seizoensgroente en -fruit uit eigen regio is ook heel goed voor het milieu. Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die geïmporteerd zijn vanuit landen buiten Europa, per vliegtuig vervoerd zijn of worden gekweekt in een verwarmde kas.

Seizoensgroente en -fruit zijn vaak ook goedkoper. Daarom is het eten hiervan ook goed voor je eigen portemonnee en hoeft gezond eten echt niet duur te zijn.

Om mezelf te motiveren meer groente te eten, meer verschillende groentes te gebruiken en daarbij te letten op het milieu ga ik meer koken met seizoensgroenten. Om jou te motiveren hetzelfde te doen, zal ik iedere maand een gerecht op mijn blog delen met als belangrijkste ingrediënt een groente van het seizoen. Dit keer heb ik gekozen voor rode biet.


Rode biet als seizoensgroente

Het hele jaar door komen rode bieten uit Nederland en zijn dus altijd een duurzame keuze. Je kunt rode biet vers, voorgekookt, voorgesneden en in pot kopen. Vaak wanneer groente in een pot of in blik verpakt is, is er ook suiker of zout aan toegevoegd. Let hier dus wel op. Rode biet is op veel verschillende manieren te gebruiken. In een salade, op brood of natuurlijk gewoon met aardappelen en vlees.


Waarom is rode biet gezond?

Rode biet is een rijke bron van vitamine A, B, C, bétacaroteen en foliumzuur. Je kunt het dus gerust een vitaminebommetje noemen. Daarnaast werkt rode biet ontgiftend, cholesterolverlagend en het kan werken tegen bleekheid, vermoeidheid en bloedarmoede. Rode biet zuivert het bloed en de lever. Heel veel goede redenen dus om deze groente aan jouw eetpatroon toe te voegen.

Ook voor sporters kan rode biet een hele goede toevoeging zijn. Door het hoge nitraatgehalte stimuleert het de aanmaak van stikstofoxide in het bloed en de spieren. Hierdoor is het zuurstofverbruik in de spieren tijdens het sporten beter geregeld, hebben ze minder zuurstof nodig en kunnen daardoor het sporten langer volhouden. Er zijn dus ook veel sporters die ‘s ochtends de dag beginnen met een glaasje bietensap.

Zelf ben ik niet zo’n fan van de typisch Hollandse kost. Groente, aardappelen, vlees is niet voor mij weggelegd. Ik eet veel liever een pasta, wokgerecht of een salade. Om toch rode biet toe te kunnen voegen aan mijn eetpatroon ben ik op zoek gegaan naar een ander soort recept met deze groente. Om ook tijdens meerdere maaltijden op een dag groente binnen te krijgen kwam ik op het idee voor een smoothie bowl. Ideaal als ontbijt of lunch.


Smoothie bowl met rode biet

smoothiebowl-rodebiet


Ingrediënten

  • 1 gekookte biet
  • 1 bevroren banaan
  • halve appel
  • kwart komkommer
  • 40 gram havermout
  • 100 ml water
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 30 gram granola (als topping)


Bereiding

Eigenlijk is de bereiding heel simpel, want de blender doet het meeste werk.

Snijdt de komkommer, de appel en rode biet in grove stukken.

Doe dit vervolgens samen met het water, de yoghurt en de havermout in de blender en mix het tot een gladde massa.

Schenk de smoothie vervolgens in een schaaltje en maak het af met de granola als topping.


quote-kookmetliefde


Bedankt voor het lezen en tot snel!

Liefs,
ChantalTagged , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.