Koken met seizoensgroenten, Kookinspiratie, Voeding

Koken met seizoensgroenten: witlof ovenschotel met vega gehakt

seizoensgroenten-header-witlof

Voldoende groente en fruit eten is goed voor je gezondheid. Naast dat ik gezonde voeding belangrijk vind ben ik ook steeds meer bezig met wat goed is voor het milieu. Niet alleen goed voor mijn eigen lichaam zorgen, maar ook voor de Aarde. Zo probeer ik steeds minder voedsel te verspillen, probeer ik veel minder plastic te gebruiken en gebruik ik veel plantaardige producten.

Het eten van seizoensgroente en -fruit uit eigen regio is ook heel goed voor het milieu. Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die geïmporteerd zijn vanuit landen buiten Europa, per vliegtuig vervoerd zijn of worden gekweekt in een verwarmde kas.

Seizoensgroente en -fruit zijn vaak ook goedkoper. Daarom is het eten hiervan ook goed voor je eigen portemonnee en hoeft gezond eten echt niet duur te zijn.

Om mezelf te motiveren om meer groente te eten, meer verschillende groentes te gebruiken en daarbij te letten op het milieu ga ik meer koken met seizoensgroenten. Om jou te motiveren hetzelfde te doen, zal ik iedere maand een gerecht op mijn blog delen met als belangrijkste ingrediënt een groente van het seizoen. In deze eerste editie van ‘koken met seizoensgroenten‘ heb ik gekozen voor witlof.


Witlof als seizoensgroente

Witlof is een echte Hollandse groente en eigenlijk het hele jaar door een goede keuze. Het is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof wordt vaak gekookt gegeten, maar is ook zeker goed te roerbakken, te stoven of rauw te gebruiken.


Waarom is witlof gezond?

Verse witlof bevat veel vitamines en mineralen, namelijk vitamine C (heel veel), vitamine B1 en B2, calcium, ijzer en kalium. De grote hoeveelheid vitamine C maakt deze groente bij regelmatig gebruik dus heel gezond en kan ziekte tegengaan.

Daarnaast bevat witlof heel erg weinig calorieën, slechts 2 kilocalorieën per 100 gram witlof. Dit komt doordat het uit 90% vocht bestaat.


Witlof in je voedingspatroon is dus heel gezond, maar veel mensen houden niet zo van de smaak. Er kan een bittere smaak aan zitten en dat vinden veel mensen niet lekker. Door de kern van de witlof te verwijderen, haal je het meest bittere gedeelte weg, waardoor de bittere smaak minder zal zijn. Daarnaast kun je natuurlijk ingrediënten aan het gerecht toevoegen die de smaak een beetje verbloemen. Ook ik was nooit echt weg van de smaak van witlof, maar ik heb nu een gerecht gevonden waarin ik het wel lekker vind. Vandaag deel ik dit gerecht met jou!


Witlof ovenschotel met vega gehakt


Ingrediënten (2 personen)

  • 4 stronkjes witlof
  • 1 ui
  • 450 gram aardappelschijfjes
  • een pakje vegetarisch gehakt
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 125 gram crème fraîche light
  • 30+ jong belegen geraspte kaas


witlof-ingredienten


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper de ui, verwijder de kern van de witlof en snijdt het in dunne reepjes.

Doe wat olijfolie in de pan (ik gebruik een spray) en fruit hierin de ui even kort aan. Voeg vervolgens het vegetarische gehakt toe en verwarm dit ongeveer 2 minuutjes.

Voeg nu de witlof en de kerriepoeder toe en bak dit voor ongeveer 8 minuten of tot de witlof zacht is.

Doe vervolgens de crème fraîche en de peterselie erbij en roer dit goed door totdat de crème fraîche volledig gesmolten is.


witlof-bereiding


Neem een ovenschaal en bedek de bodem met de helft van de aardappelschijfjes.

Doe hier het witlofmengsel overheen en bedek het met de andere helft van de aardappelschijfjes.

Strooi er wat geraspte kaas overheen en doe de ovenschotel voor zo’n 20 minuten in de oven.


Bron recept: https://www.lekkerensimpel.com/witlof-ovenschotel-met-gehakt/


quote-kookmetliefde


Bedankt voor het lezen en tot snel!

Liefs,
ChantalTagged , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.